ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΚΩΦΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) - ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΥΡΟΥ, WEB2LEARN, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Friday 17 Ιανουαρίου 2025

Την Παρασκευή 17/1/2025 (12:00 - 13:00) στο πλαίσιο του μαθήματος Κλινική Γλωσσολογία (Τμήμα Φιλολογίας) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα "(Συν)διαμορφώνοντας δράσεις για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες: Μια μελέτη περίπτωσης κατά την υλοποίηση δράσεων επιστήμης των πολιτών για Κωφούς συμπολίτες" (Στεφάνια Οικονόμου και Κατερίνα Ζούρου, Web2Learn, Θεσσαλονίκη). 

Σύνδεσμος Webex: https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m76ed2a5eed2e67014480d8893b843751

Περίληψη
Μεταξύ των ορισμών της έννοιας της συμπερίληψης, κεντρικό ρόλο παίζει η σχέση μεταξύ μιας ευπαθούς κοινωνικά ομάδας και του τρόπου με τον οποίο αυτή διαπλάθεται σε συνάρτηση με ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σπανιότερα αναφερόμαστε στη σημασία της συν-διαμόρφωσης συμπεριληπτικών δράσεων από κοινού με την ομάδα-στόχου, από τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού των δράσεων αυτών. Με άλλα λόγια, πώς πετυχαίνουμε τη συμπερίληψη ως κομμάτι της διαδικασίας σχεδιασμού, κι όχι μόνο ως επιθυμητό αποτέλεσμα στο τέλος της δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα εισήγηση αφορά τον σχεδιασμό-ως-συμπερίληψη (Zourou and Oikonomou 2024), μια προσέγγιση που υιοθετούμε με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του σχεδιασμού συμπεριληπτικών δράσεων με μια ευπαθή κοινωνικά ομάδα, προς όφελός της. Έτσι, αντλώντας από το εννοιολογικό πλαίσιο της συμμετοχικής έρευνας (participatory research) και τη συνάφειά της με την επιστήμη των πολιτών (citizen science), η εισήγηση αναλύει τα στάδια του σχεδιασμού, καθώς και τις συνέπειες που η συμπερίληψη κατά το σχεδιασμό επέφερε, σε δράσεις που αναπτύσσουμε από το 2023 από κοινού με μια ομάδα ενηλίκων Κωφών και Βαρήκοων στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα από την έμφαση που δίνουμε στη συνδιαμόρφωση του σχεδιασμού με την ομάδα των Κωφών, σκοπεύουμε να εμφυσήσουμε τη σημασία της ανάλυσης των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της ομάδας-στόχου από τα “σπάργανα” του σχεδιασμού, ως εγγύηση γνήσιας συμπερίληψης που συνεχίζεται φυσικά καθ’όλη τη διάρκεια της υλοποίησης της δράσης. Συγκεκριμένα, θα μας απασχολήσουν οι πρακτικές της συν-δημιουργίας (co-creation) ως επέκταση του συν-σχεδιασμού (co-design) που εκτυλίχθηκαν. Την εισήγηση θα πλαισιώσουν παραδείγματα υλοποίησης της δράσης μέσω αισθητικοκινητικών, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο, δημιουργίας e-zine, geotagging σε συμμετοχικές εφαρμογές φορητών συσκευών (e.g. iNaturalistGR) , κ.α
Η εισήγηση βασίζεται σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τα CitSci4All, ECS και Acting4DHH.

 Ενδεικτική βιβλιογραφία